Vatten
Vatten som resurs är avgörande för mänsklighetens överlevnad. Färskvatten används som dricksvatten, för hygien, till jordbruk och framställning av livsmedel, och i industriell produktion.
För Lidl Sverige är en mer hållbar vattenanvändning inte något vi kan vänta med: Det är en avgörande fråga vi behöver lösa nu. Vi har ett ansvar genom vår affärsverksamhet, samt verksamheten i våra leverantörskedjor, då tillverkningen av vissa varor som säljs inom dagligvaruhandeln idag är kopplade till högre vattenrisker. Dessa risker inkluderar ökad vattenförbrukning genom odling i områden där det är ont om vatten, och där vattenkvalitet en redan har försämrats.
Att tillgängliggöra sötvatten i tillräckliga mängder för en växande världsbefolkning är en nyckelutmaning, särskilt då det tillgängliga vattnet hotas av föroreningar, klimatförändringar, ökad konsumtion och bristfällig hantering som leder till stora mängder svinn. Det är i synnerhet den ökande konsumtionen av livsmedel, textilier och andra konsumtionsvaror som leder till en ökad vattenförbrukning och bidrar till föroreningar, generell brist och en orättvis fördelning av vatten som resurs.
Vi arbetar för att skydda färskvattenresurser och för att minska vattenförbrukningen och föroreningarna längs hela värdekedjan. För att ta vårt ansvar har Lidl tagit fram en vattenstrategi som främjar skydd och ansvarsfull hantering av färskvatten i våra leverantörskedjor. Den implementeras genom ett nära samarbete med olika intressenter i respektive ursprungsländer. Dessa inkluderar tekniska experter och medborgerliga organisationer som Alliance for Water Stewardship (AWS). Vi utvecklar ständigt våra existerande partnerskap och söker kontinuerligt efter nya samarbeten.
Som koncern genomför vi regelbundet transnationella analyser för att identifiera specifika produktgrupper i våra värdekedjor med speciellt höga vattenrisker. De identifierade produktgrupperna analyseras sedan på årsbasis med hjälp av Water Stress Index, som har utvecklats för jordbrukssektorn av World Resources Institute (WRI) på landnivå. Vi använder också data från Water Footprint Network (WFN) för att fastställa produkternas vattenavtryck. Att vi kombinerar dessa två tillvägagångssätt gör det möjligt för oss att överväga vattenrisker ur både produkt- och landsperspektiv. Analyserna ger oss underlag att utgå från när vi startar upp samarbeten med producenter i områden med höga vattenrisker för att främja en skonsammare resursanvändning.
Eftersom vattenrelaterade risker handlar om både vattenföroreningar och förbrukning har vi granskat vårt sortiment utifrån dessa två faktorer. Frukt och grönsaker samt utvalda processade livsmedel är de underproduktgrupper som är kopplade till de största vattenriskerna. I vattenstrategin finns ett särskilt fokus på jordbruk - dels på grund av bevattning i en växande andel regioner med vattenbrist, dels på grund av användningen av konstgödsel och bekämpningsmedel.
För att underlätta för våra kunder och höja medvetenheten om vikten att hantera vatten på ett ansvarsfullt sätt använder vi vår Save Water-märkning.