Matsvinn
Hela den påverkan ett livsmedel har på samhälle och klimat under dess resa från produktion till försäljning, och slutligen konsumtion, blir överflödig så fort livsmedlet blir till svinn. Som dagligvarukedja har vi ett ansvar där vi befinner oss mellan producenten och konsumenten. Därför är det avgörande för oss och vårt fokus på att värna om jordens begränsade resurser att bidra till att minska matsvinnet. Vårt matsvinnsarbete på Lidl involverar alla delar av organisationen och vårt mål är att minska vårt matsvinn med 50% jämfört med basåret 2017.
Att minska matsvinnet ett komplext arbete som berör lagar kring livsmedelssäkerhet, avtal med leverantörer och hanteringen av produkterna från beställning till försäljning. Vårt matvsinnsarbete kan delas upp i planering där vi strävar efter att inte beställa produkter som blir till överskott, förvaring där vi ser till att frakta och förvara produkterna på ett sätt som säkrar dess livslängd och kvalitet, försäljning där vi söker efter nya sätt att ta vara på de produkterna som i vanliga fall inte säljs, samt donationssamarbeten som gör att de varor som faktiskt inte kunde säljas ändå kommer till behövande och inte går till spillo.
Planering
Olika delar av vår inköpsorganisation samarbetar för att planera kampanjer och produktbeställningar utefter efterfrågan, säsong och kampanjer så att vi inte har stora mängder av en vara som inte går till försäljning.
Hantering
En stor del inatt minska mängden svinn är att undvika kylhaverier och bristande hantering av produkten. Projektet ”kyla”, där arbetet har lett till en kraftig minskning av kylfel och därmed nästan helt undvikit resulterande svinn.
Detta arbete kan också röra sig om att utvärdera en varas förpackning och hitta alternativ som bättre behåller en varas kvalitet och säkrar dess livslängd.
Matsvinnsdata
En del av arbete går ut på att kartlägga själva svinnet för att kunna urskilja mängden svinn, men också de delar av sortimentet och bland våra processer där det största svinnet uppstår. Vi ser att den delen av sortimentet som oftast blir svinn är det färska utbudet av bröd, mejerivaror och frukt & grönt. Data är också viktigt för att vi sa kunna vara transparenta och rapportera om vårt svinn , något vi har gjort sedan vi började hållbarhetsrapportering 2012. Genom ett nytt internt rapporteringssystem kan vi sedan 2023 på ett mer detaljerat sätt följa vårt svinn.
Ta vara på
En av våra satsningar för att undvika svinn och se till att största möjliga delbar sortimentet går till försäljning, är vårt koncept Ta Vara På. Enligt detta koncept packas varor från produktgrupperna frukt & grönt och bröd ihop i speciellt markerade påsar och säljs till kraftigt rabatterat pris vid kassorna. I våra kyldiskar har vi även speciellt utmarkerade platser för att samla ihop rödmarkerade varor som också rabatteras.
Donationsavtal
Vi har donationsavtal med Allwin, Hela Människan och Stadsmissionen genom Matmission och söker ständigt nya samarbete- och distributionspertners för att se till att vårt svinn kommer till sin rätt och når behövande. Vårt mål är att ha donationssamarbeten i alla våra butiken och lager innan 2025.
...nästan hälften av konsumenterna blandar ihop bäst-före-datum (BBD) med sista förbrukningsdatum?
Bäst före-datum (Bäst före-datum) - vad är det?
Bäst före-datumet är det datum då det rekommenderas att förbruka ett livsmedel. Tills dess kan den konsumeras säkert om den förvaras på rätt sätt. Många livsmedel är fortfarande ätbara utan restriktioner även efter deadline. Så det är mycket viktigt att känna till denna skillnad. För att vara på den säkra sidan bör du kontrollera matens utseende, lukt och smak innan konsumtion efter bäst-före-datumet har gått ut.
Sista förbrukningsdatum
Sista förbrukningsdatum är den tidpunkt då ett livsmedel ska konsumeras. Många lättfördärvliga livsmedel, som köttfärs eller fågel, har ett sista förbrukningsdatum. Eftersom en hälsorisk inte kan uteslutas bör dessa produkter inte längre konsumeras efter utgången.