Hur vi arbetar för att kompensera våra utsläpp
Vi tar ansvar när det kommer till skydd av klimatet. Vår klimatstrategi bygger på tre pelare som består av att; undvika, minska och kompensera våra utsläpp. När det gäller klimatkompensation väljer vi alltid certifierade klimatkompensationsprojekt och säkerställer en hög nivå av Gold Standard. Kompensation är alltid den sista utvägen i vår klimatstrategi. Vi använder endast klimatkompensationsprojekt för att kompensera för de utsläpp som återstår när vi har undvikit eller minskat alla andra utsläpp som vi direkt kan påverka.
På Lidl arbetar vi med att ständigt förbättra vår klimatstrategi och vi tar snabbt till oss ny forskning och nya krav. För FY25 fasar vi ut användningen av kompensationscertifikat för Scope 1- och 2-utsläpp. Detta återspeglar vårt åtagande att hantera utsläppen vid källan. Vi fokuserar på att förbättra vårt interna arbete och även våra partners metoder, samt att engagera oss i projekt som sträcker sig utanför vår egen värdekedja.
Klimatmedvetet agerande – kompensation som ett extra steg
Klimatkompensationsprojekt inom Scope 1 & 2
Klimatkompensation innebär att Lidl, internationellt, köper certifikat och därigenom stödjer utvalda klimatskyddsprojekt. Certifikaten för projekten är ett bevis på att en viss mängd växthusgasutsläpp sparas på annat håll. Lidl samarbetar med ClimatePartner och projekt som uppfyller den strikta certifieringen Gold Standard. På så sätt bekräftas att den angivna mängden växthusgaser faktiskt undvikits och att projekten uppfyller hållbarhetskriterier och andra krav.
Criteria of the Gold Standard:
- Durability of the savings
- Independent review of project development
- Transparency in project work
- Avoidance of double counting
- Additionality: financing of new projects
Lidl klimatkompenserar för Scope 1 och 2 på internationell nivå genom att köpa certifikat i följande projekt:
Effektiva spisar minskar avskogning och utsläpp på Madagaskar
För att hämma avskogningen som sker till följd av den utbredda användningen av vedspisar, säljs effektiva spisar och solspisar till överkomliga priser till befolkningen, både till hushållen och till industriella kök i exempelvis skolor, sjukhus och barnhem. Spisarna kräver inte ved eller kol för att fungera, vilket bidrar till minskad avskogning och därmed minskade koldioxidutsläpp på Madagaskar. Det är organisationen ADES (Association pour le Développement de l’Energy Solaire) som står för utveckling, tillverkning och distribution av spisarna. Projektet rymmer även utbildning om vikten av att bevara Madagaskars unika skogar. Detta är tredje året som Lidl stödjer ADES och projektet.
Effektiva spisar på Madagaskar – Gold Standard - ZeroMission
Dricksvatten i Zambia och Moçambique
Att ha rena brunnar sparar den CO2 som behövs för att koka vattnet. Detta resulterar i 160.000 ton mindre CO2-utsläpp varje år, det minskar röken i hemmen med 90 procent och ytterligare 41.000 personer får tillgång till rent vatten.
Rena spisar i Indien
Att ha effektiva kaminer minskar användningen av ved för matlagning, vilket sparar 250.000 ton CO2 varje år, förbättrar säkerheten i hemmen och minskar tiden som behövs för matlagning.
Biogas i Indien
Biogas används för att ersätta ved eller kol som används för matlagning. Det betyder att 80.000 ton mindre CO2 släpps ut, organiskt avfall återanvänds och det finns ingen anledning att ha öppen eld i hemmen.
Klimatkompensationsprojekt inom Scope 3
Lidl Sverige har även valt att klimatkompensera för delar av scope 3 som ingår i vår definition av driften av den svenska verksamheten, där ingår exempelvis avfall som uppstår i verksamheten, reklamblad och annat tryckt material, tjänsteresor samt inköpt material som används i verksamheten. Klimatkompensationen i scope 3 sker via köp i klimatkompensationsprojekt certifierat med Plan Vivo, på så sätt binder vi samma mängd koldioxid som driften av vår svenska verksamhet har gett upphov till.
För 2023 klimatkompenserar vi huvuddelen i Upper Tana i Kenya, ett trädplanteringsprojekt och en liten del, 5 procent av vår klimatkompensation, till FightCOtwo som är ett bevarandeprojekt för naturskogar med höga biologiska värden i Laisälven i Norrbotten och Lapplands inland. Beskrivningen nedan är över projekten i sin helhet. Lidl Sveriges köp är endast ett av många bidrag i projekten.
Trädplanteringsprojekt i Kenya
Upper Tana Nairobi Water Fund Trust (UTNWF) driver detta projekt som verkar i ett vattentäktsområde norr om Nairobi, Kenya. Detta projekt samarbetar med cirka 169 000 småbrukare för att bättre förvalta sin mark i utbyte mot prestationsbaserade betalningar. Efter ett besök från UTNWF får bönder stöd i att göra en gårdsspecifik handlingsplan där de åtgärder som skapar störst effekt diskuteras och kan implementeras. Inhemska trädarter planteras in för att öka jordbrukets avkastning, stödja biologisk mångfald och ge möjlighet till att skapa kolkrediter.
Naturskogsbevarande projekt i Norrbotten och Lapplands inland
ProjekteProjektet skyddar gammal svensk skog som också har ett högt värde för den biologiska mångfalden. Projektet omfattar 130 hektar uppdelat på två områden, Laisälven i Norrbotten och en långsamtväxande barrskog i Lappland. Genom att finansiera projektet kan vi se till att sällsynta ekosystem skonas från avverkningsindustrin och kan bevaras för framtida generationer att njuta av.
Vi vill betona att vårt huvudsakliga fotavtryck inte finns i våra butiker, lager och kontor eller i driften av den svenska verksamheten, utan i vår uppströms värdekedja, till exempel i produktionen av de livsmedel och varor vi säljer. Det är därför vi arbetar för att våra leverantörer som är ansvariga för 75 procent av de produktrelaterade Scope 3-utsläppen ska sätta sina egna klimatmål i linje med kriterierna för Science Based Targets-initiativet till 2026. Att klimatkompensera för driften av vår egen verksamhet är därför bara en liten del av vår klimatstrategi och vi fokuserar främst på att undvika och minska utsläpp hos oss själva men även i värdekedjan.