Undvika utsläppen

Råvaror

Kritiska råvaror   

Sedan 2013 har Lidl råvarumål för att minska miljöpåverkan från kritiska råvaror. En central del i hållbarhetsarbetet på vår inköpsavdelning är därför att utforma processer och riktlinjer i syfte att stärka leverantörer för riskråvaror utifrån sociala och miljömässiga aspekter. Vårt engagemang riktar därför in sig på att minska den negativa påverkan som produktionen av  

våra råvaror har – från odling och skörd till vidare bearbetning. Inom området råvaror tar vi särskild hänsyn till de så kallade kritiska råvarorna vid inköp; kakao, kaffe, te, palmolja, soja, cellulosa, nötter, fisk, bomull, blommor och plantor. Vi har som mål att till år 2025 kunna erbjuda ett EMV-sortiment där allt innehåll av kakao, kaffe, te, palmolja, soja, cellulosa, fisk och bomull är hållbarhetscertifierat. Målet för nötter är att det samma år ska finnas ett substantiellt urval av hållbarhetscertifierade alternativ. Listan över de kritiska råvarorna är resultatet av en systematisk riskanalys som Lidl genomfört i samarbete med experter. Enligt denna analys påverkar dessa råvaror människor och miljö i stor utsträckning och är dessutom mycket relevanta för vårt sortiment. Cirka 80 procent av vårt fasta sortiment är egna märkesvaror. Genom den höga graden av EMV-produkter har vi stor möjlighet att påverka och säkerställa att krav efterlevs hos leverantörerna.   

För att följa upp och kontrollera att våra råvarumål finns förankrade och bearbetas med aktiva åtgärder i leverantörsleven genomför vi granskningar av certifikat för de kritiska råvarorna palmolja kakao, te och kaffe. Detta kompletteras sedan 2021 med spårbarhetstester när vi genomför revisioner hos våra leverantörer.  

Utöver dessa råvaror genomförs även revisioner för att säkerställa att ägg som används i produktionen av våra varor kommer från frigående höns.   

Vi har en mängd olika krav och mål för inköpen av de varor som vi säljer under egna märken. Dessa finns publicerade i våra policys för inköpen av våra kritiska råvaror.   

   

Certifieringar   

Påverkan på ekosystem sker primärt vid odling och framställning av råvaror och livsmedel utanför Lidls direkta egna verksamhet. Utöver vårt eget direkta arbete med att säkra den hållbara framtagningen av våra kritiska råvaror i leverantörsleden använder vi oss därför av ett antal certifieringar för att säkra att både vi, och våra leverantörer, bidrar till att minska vår negativa påverkan på ekosystem och biologisk mångfald.  

För vårt sortiment av fisk och sjömat är MSC och ASC viktiga verktyg för att säkerställa ett brett och ansvarsfullt sortiment av sjömat där kunden kan känna sig trygg i sitt val. Vi strävar efter att hela sortimentet av sjömat ska vara MSC- eller ASC-certifierat. När MSC (Marine Stewardship Council) och ASC (Aquaculture Stewardship Council) delade ut pris till företag i Sverige som utmärkt sig i sitt åtagande och engagemang för hållbar sjömat, var Lidl Sverige en av mottagarna av Guldfisken 2023.  

Visste du att...

MSC och ASC är båda certifieringar för fisk och skaldjur där skillnaden är att MSC berör vilt levande fisk och skaldjur medan ASC berör odlad eller kultiverad fisk och skaldjur såsom odlad lax från Norge eller odlade räkor.

Footer Minska Klimatförändringarna