Kvinna och barn utanför Lidl-butik

Hållbarhet

Samhällsengagemang

Utöver sponsring och gåvor samarbetar Lidl med en rad olika organisationer och deltar i olika nätverk med inriktning på företags samhällsansvar. En viktig del av vårt hållbarhetsarbete är också att föra kontinuerlig dialog med konsument- och miljöorganisationer, branschorganisationer och andra intressegrupper.

STÖD TILL IDEELLA ORGANISATIONER

Barncancerfonden

Barncancerfonden

Barn och cancer hör inte ihop. Ändå bildar de två orden den vanligaste dödsorsaken för barn 1-14 år i Sverige. Men det finns hopp. Tack vare forskningen överlever idag 85 % av barnen som drabbas. Lidl Sverige är stolt huvudparter till Barncancerfonden och stödjer deras arbete varje dag under hela året.

Barncancerfonden arbetar för att bekämpa barncancer och se till att drabbade och deras familjer får den vård och stöd de behöver. Verksamheten fokuserar på att samla in pengar till barncancerforskning och ge stöd till de cirka 300 familjer som varje år drabbas av ett cancerbesked. Målet på lång sikt är att nå en hundraprocentig överlevnad för de barn som drabbas av cancer. Läs mer om Barncancerfondens arbete här.

Lidl Sverige stödjer Barncancerfondens verksamhet sedan flera år tillbaka, och är sedan 2012 stolt huvudpartner. Vårt engagemang och bidrag till kampen mot barncancer yttrar sig på en mängd olika sätt. Vi säljer bland annat varor i butikerna där en del av försäljningen går till Barncancerfonden, till exempel Lidl-tårtan som vi har tagit fram med One Cake, med smak av kola, belgisk choklad och maräng. Pantmaskinerna i våra butiker erbjuder möjligheten att donera till Barncancerfonden, och vi bidrar även med 5 kronor för varje ifyllt "tyck till" webbformulär. 

Från samarbetets start fram till slutet av affärsåret 2022/23 har Lidl Sverige tillsammans med kunderna bidragit med drygt 22 miljoner kronor till Barncancerfonden. 

För att uppmärksamma och stötta Barncancerfondens viktiga arbete under Barncancermånaden september, erbjuder vi våra kunder att skänka 10 kronor till Barncancerfonden när de betalar i kassan hela månaden.

Sveriges Stadsmissioner & Stockholms Stadsmission

Sveriges Stadsmissioner och Stockholms Stadsmission lindrar nöd genom att varje dag ge stöd till människor som lever i utsatthet. Stadsmissionerna arbetar med akuta insatser, som ett mål mat eller en sovplats, men också med stöd till varaktig förändring med samtal och motivation för människor i hemlöshet och social utsatthet. Stadsmissionerna finns i Göteborg, Kalmar, Linköping, Skåne, Stockholm, Uppsala och Västerås. Läs mer om deras arbete här.

 

Matdonationer

Vi har ett flertal lokala och regionala samarbeten runt om i landet där mat som av olika anledningar är osåld men som fortfarande är fullt ätlig ges bort till människor som lever i utsatthet. I Stockholm, Göteborg och Malmö samarbetar vi med Allwin. Lidl-butikerna i Gävle samarbetar med Matakuten. Därtill finns det ett flertal lokala samarbeten.

 

Intresserad av samarbete?

Lidl Sverige vill gärna bidra med kunskap, gåvor och sponsring till initiativ som främjar hållbar utveckling, hälsa och integration. Om du företräder en organisation eller förening som har ett förslag inom detta område är du välkommen att i första hand kontakta din lokala Lidl-butik.

Har du förslag på mer omfattande samarbeten inom hållbarhetsområdet? Skicka gärna in en sammanfattning av din idé till hallbarhet@lidl.se.

Medlemskap och engagemang

Lidl Sverige är en aktiv partner i flertalet samarbeten och tillhör flertalet viktiga initiativ. Att vara med och påverka den allmänna opinionen är en integrerad del av vårt arbete, detta gör Lidl Sverige bland annat genom att säkerställa att vi uppfyller lagstiftningen och i samtal med intressenter och föreningar.

Ett mål är att kunna implementera nya lagkrav och regler så snabbt och smidigt som möjligt och för det krävs samarbete i hela värdekedjan. Lidl Sverige samarbetar och samverkar med en rad organisationer, se lista nedan:

Lidl Sverige är också representerat i ett antal internationella organisationer genom Lidl Stiftung:

Mer information om de övriga initiativ som Lidl Stiftung & Co. KG är verksamma i finns i Hållbarhetsredovisningen 2021/2022.