Lidl Pesticide Reduction Program
Lidl Pesticide Reduction Program
På Lidl arbetar vi kontinuerligt med att minska användningen av bekämpningsmedel. Därför lanserades Lidl Pesticide Reduction Program år 2019. Kärnan i programmet är en lista på bekämpningsmedel och föroreningar som kan orsaka särskild påverkan på den biologiska mångfalden och de naturresurser vi arbetar för att bevara. Listan har upprättats av en expertpanel och är baserad på ett flertal restanalyser.
Vi har sedan 2019 arbetat med våra leverantörer inom frukt- och grönt för att helt och hållet fasa ut dessa ämnen senast till maj 2021. Det målet har vi uppnått och även utökat. Listan omfattade initialt 35 substanser, vilka nu i tre steg har fasats ut. Därefter har listan utökats och utfasningen har fortsatt i ett fjärde steg. Totalt har nu 206 substanser fasats ut, där tidsgränsen var satt till 1 mars 2024.
Genom att implementera en gradvis minskning får leverantörerna möjlighet att utvärdera kraven, hitta lämpliga tekniska alternativ i sin odlingsprocess och tid att samarbeta med oss för att genomföra dem. Det gör i sin tur att färre bekämpningsmedel hamnar i våra jordar, vattendrag och kretslopp. Åtgärderna för att minska bekämpningsmedel motverkar också förorening av vatten och väsentliga vattenresurser och är en förlängning av den vattenstrategi du kan läsa mer om här.
Lidls restriktioner och tester omfattar en standard som är betydligt mer ambitiös än gällande lagstiftning och den branschstandard som finns, och på Lidl accepterar vi idag maximalt en tredjedel av den högsta nivån som tillåts enligt EU. Vårt analysprogram för restsubstanser och pesticider omfattar hela sortimentet av färska frukter och grönsaker. Hur ofta en produkt analyseras baseras på en riskklassningsmodell och appliceras på varje unikt leverantörsled.
Läs mer om vårt arbete för att minska pesticider här.